Informatie omtrent kniekussens, rug/kniepijn en nachtrust.

Duizenden mensen kunnen s’ avonds niet in slaap komen, omdat ze last hebben van knie- of rugpijn tijdens het slapen. Soms is het een combinatie van beide. Deze pijnen weerhouden je van een goede nachtrust, wat erg belangrijk is.

Vaak zijn het de zij-liggers die met deze serieuze pijnen te kampen hebben, meestal komt dit doordat de knieën elkaar raken. Kniepijn tijdens slapen kan allerlei oorzaken hebben. Om toch een goede nachtrust te hebben als je last hebt van knie- of rugpijn kan een kniekussen hier positief aan bijdragen.

Wat doet een kniekussen?

Een kniekussen heeft als doel om mensen die met knie rug en heupklachten, te kampen hebben, en op hun zij liggen, verlichting van pijn te bieden. Een beenkussen voor het slapen geeft de juiste slaaphouding want het kussen zorgt ervoor dat je lichaam perfect is uitgelijnd en de pijnen aanzienlijk worden verminderd of zelfs verdwijnen wanneer je het kussen tussen de knieën plaats.

Hierdoor kun je de hele nacht door comfortabel slapen, zonder midden in de nacht wakker te worden vanwege hevige pijnen in de knieën of rug. Zo kun jij de volgende dag goed uitgerust opstaan.

Hoe ontstaat kniepijn?

Het kniegewricht bestaat uit botten, die verbonden zijn door spieren, ligamenten en pezen. De patella is een botje voor de knie dat op en neer glijdt in een dijgroef wanneer de knie buigt en weer recht staat. Er is een soort kraakbeen in de knie dat gewrichtskraakbeen wordt genoemd; dit is een glad, glanzend materiaal dat de botten in het kniegewricht bedekt en de kniebotten gemakkelijk laat bewegen.

Eén van de belangrijkste oorzaken van kniepijn is artrose, dit is het meest voorkomende type artritis dat ontsteking van een gewricht betekent, in dit geval zou het artritis in de knie zijn. Artrose heeft invloed op het gewrichtskraakbeen in de knie, dat door slijtage dun wordt of scheuren vertoont. Na een lange tijd kan het kraakbeen volledig “wegslijten” waardoor de botten tegen elkaar wrijven, resulterend in kniepijn.

Tips om kniepijn te verhelpen

 • Geef je knie voldoende rust om te herstellen, maar beweeg hem wel af en toe.
 • Geef je knie een lichte massage, dit kan eventueel met massageolie.
 • Leg de benen iets hoger, hierdoor kunnen zwellingen verminderen. Dit kan bijvoorbeeld met een kussen.
 • Probeer te lopen, door beweging kan de pijn in de knie afnemen.
 • Wikkel ijsblokjes in een handdoek en leg dit ongeveer 15 minuten om je knie, langer wordt niet aangeraden in verband met de kou.
 • Doe tijdens het slapen een kussen tussen je benen zodat je knieën niet continu tegen elkaar aandrukken, dit kan ook met onze kniekussens.

Hoe ontstaat rugpijn?

Gemiddeld gezien heeft 4 op de 5 mensen in Nederland regelmatig last van rugpijn, maar hoe kom dit eigenlijk? Deze rugpijn wordt meestal veroorzaakt tussen de onderste ribben en de billen oftewel de lendenstreek. Meestal komt dit door overbelasting van de rugwervels, dit kan komen door het incorrect optillen van zware voorwerpen of door een slechte zit- of slaaphouding.

 • Rugpijn kan ook een andere oorzaken hebben, zoals een kapotte wervelschijf, beter bekend als een hernia. 
 • Het ruggenwervel kan slijten, net als bij knieën. Dit wordt artrose genoemd
 • Er kan ook een ontsteking opstaan aan de gewichten in de rug

Tips om rugpijn te verhelpen

 • Geef je onderrug voldoende rust, heb je een zware dag gehad? Belast dan je rug niet te zwaar, maar blijf wel in beweging! Anders wordt de onderrug te stijf.
 • Probeer geen plotselinge bewegingen te maken
 • Houdt een goede zit- en slaaphouding, dus zit rechtop en hou tijdens het slapen je rug ook recht.
 • Probeer je rug niet te draaien en vermijdt bukken, als je bukt doe dit dan vanuit je knieën.
 • Slaap met een kniekussen om rugpijn tijdens het slapen te verminderen.

Het voordeel van een traagschuim kniekussen

Traagschuim kniekussens zorgen ervoor dat het kniekussen jouw lichaamsvorm aanneemt om de perfecte ondersteuning te bieden. Traagschuim werkt dus als een soort mal en is druk verlagend en zorgt ervoor dat je comfortabeler ligt dan een regulier kussen.

Ook beschikt traagschuim over het algemeen over een ventilerend vermogen waardoor het kussen niet gaat irriteren in de nacht door bijvoorbeeld zweet.

Lees hier de meest gestelde vragen.