Hoe ontstaat kniepijn? 6 tips om te verhelpen

Het kniegewricht bestaat uit botten, die verbonden zijn door spieren, ligamenten en pezen. De patella is een botje voor de knie dat op en neer glijdt in een dijgroef wanneer de knie buigt en weer recht staat. Er is een soort kraakbeen in de knie dat gewrichtskraakbeen wordt genoemd; dit is een glad, glanzend materiaal dat de botten in het kniegewricht bedekt en de kniebotten gemakkelijk laat bewegen.

Eén van de belangrijkste oorzaken van kniepijn is artrose, dit is het meest voorkomende type artritis dat ontsteking van een gewricht betekent, in dit geval zou het artritis in de knie zijn. Artrose heeft invloed op het gewrichtskraakbeen in de knie, dat door slijtage dun wordt of scheuren vertoont. Na een lange tijd kan het kraakbeen volledig “wegslijten” waardoor de botten tegen elkaar wrijven, resulterend in kniepijn.

Tips om kniepijn te verhelpen

  • Geef je knie voldoende rust om te herstellen, maar beweeg hem wel af en toe.
  • Geef je knie een lichte massage, dit kan eventueel met massageolie.
  • Leg de benen iets hoger, hierdoor kunnen zwellingen verminderen. Dit kan bijvoorbeeld met een kussen.
  • Probeer te lopen, door beweging kan de pijn in de knie afnemen.
  • Wikkel ijsblokjes in een handdoek en leg dit ongeveer 15 minuten om je knie, langer wordt niet aangeraden in verband met de kou.
  • Doe tijdens het slapen een kussen tussen je benen zodat je knieën niet continu tegen elkaar aandrukken, dit kan ook met onze kniekussens.